01 November 2012

Petua Bayi Demam dan Selsema

Salam,

Hari ni rasa letih sangat-sangat.kalau dapat bantal sebiji, atas papan pon aku boleh tidur nih..serius tak larat.maybe letih selalu tidur lambat,tidur tak cukup kot.sekarang aufa suka tidur lewat.pastu bangun minum susu 2kali.dah almost 10 months, tapi bangun minum susu kerap jugak even before tidur dah bagi susu.huhu.pukul6 pagi aufa dah terkebil-kebil sambil senyum kat sebelah.haih.

oleh sebab hari ni tak larat, topik pun berkaitan ketidak-laratan diri jugak iaitu demam. bukan demam orang besar,tapi demam orang kecil. means demam baby la.aufa sepanjang 9 bulan ni demam 5 kali dah kot.kerap betul.aku assume dia punya immune system tak berapa kuat kot.and suddently im thinking of taking supplement for aufa.but not sure what type.

i come across some articles about the risk of giving babies medicine (with drug inside).macam ubat demam,selsema,batuk dan paling utama antibiotik. baru-baru ni pun ada masuk paper pasal bahaya antibiotik.walaupun dia tulis kat situ pengambilan tanpa nasihat doktor membahayakan kesihatan.tapi dengan nasihat doktor pun, antibiotik itu rasanya lebih banyak negatif efek dari positif efek.contohnya macam batuk. konpem doktor akan bagi antibiotik.katanya untuk bunuh kuman.aku rasa ramai orang pun percaya macam tu.aku masih ingat doktor yang aku selalu jumpa dari kecik, dia memang mention macam tu.makan antibiotik sampai habis, baru semua kuman mati.padahal, hakikatnya, antibiotik tu membekukan kahak.dan batuk pun berhenti.but akan occur lagi in the future sebab kahak is still there.tak kuar pon.

so after baca banyak dah article pasal bahaya pemberian ubat-ubatan pada bayi, aku pun terus stop bagi aufa ubat.now im slowly moving to natural remedies.aku takmau aufa bergantung pada ubat-ubat yang ada dadah tu.perasan tak bila bagi ubat, mesti baby macam laloq semacam,lemah mengantuk.dah la demam tu buat dia letih dan mengantuk.makan ubat lagi mengantuk.then asyik tidur.

kenapa kita letih dan mengantuk bila demam? sebab sistem imun badan kita tengah bekerja keras untuk lawan virus dan bakteria jahat.so letih la.bila makan ubat, kononnya nak bagi sembuh,kita hanya interfere kerja-kerja sistem imun dalam badan.lama-kelamaan, badan jadi malas nak melawan bakteria tu sendiri dan bergantung pada ubat.every time kita sakit, mesti amik ubat.

berbalik kepada natural remedies. ada macam-macam natural remedies yang boleh kita guna dan lebih selamat berbanding makan ubat klinik.bawah ni aku dah compile dan senaraikan:

Demam/demam panas

• Jerlum kepala dan seluruh badan baby dengan air/air asam jawa/air daun bunga raya (terutama celah ketiak dah pelipat tangan dan kaki)
• Minum banyak susu/air masak (bagi yang minum fm) sekerap mungkin bagi elakkan dehidrasi
• Letak tuala lembab pada dahi/Ketiak/Pelipat
• Amik lemon/limau purut, potong2 amik air dan hampas. letak atas kain, then balut tapak kaki.makesure hampas limau tu kena pada tapak kaki.then pakai kan stokin.lemon akan menyerap panas.
 
Batuk

• Bakar bawang putih,tumbuk dan campur sedikit minyak masak.sapu pada leher dan belakang anak
• Sapu minyak panas pada belakang dan dada
• Campuran daun kaduk, kapur makan dan air.tumbuk dan sapu pada dada,leher dan belakang
• Kunyit hidup, gosok pada lesung amik air dia then campur minyak masak/kapur makan sket.sapu pada dada dan belakang.
• Sapu minyak jerslin oil.minyak ni minyak zaitun.boleh beli kat kedai.botol kecik dalam RM30.

Selsema

 • Kunyit hidup, gosok pada lesung amik air dia then campur minyak masak/kapur makan sket.sapu pada pada hidung
• Amik lendir daun sirih, sapu pada batang hidung
• Gosok gambir kat lesung, amik pati dia dan sapu pada batang hidung

Ramai jugak yang cakap, ubat homeopati pun bagus jugak.ubat-ubatan homeopati tidak mengadungi dadah.jadi tak ada long term effect.kalau teroverdose pon, tak membahayakan kesihatan sebab dia berasaskan herba.sekarang pun banyak dah klinik homeopati.aku tak pernah cuba lagi. now aufa start selsema dah batuk, dan ingat nak bawak pergi klinik homepati pulak.tak salah kita mencuba.nak cari yang terbaik kan.sebab dah tau dah kalau pergi klinik pakar, mesti bagi ubat batuk, selsema dan antibiotik.

lagi satu, kalau batuk kahak anak dah teruk,lebih baik bawak pergi klinik dan amik nebulizer.nebulizer adalah lebih baik dari makan ubat.nebulizer ni untuk cairkan kahak guna gas biasa (ada klinik yang guna air saja),kahak yang cair tu akan keluar either bila baby muntah or ikut poo poo dia.tapi ada orang cakap kalau sekali amik neb, lepas-lepas ni pun mesti kena amik.yang tu aku pun tak pasti.aku dulu astma, kalau teruk baru amik neb, kalau sikit-sikit tu tak amik pun.memang inhaler tak pernah amik.inhaler akan menyebabkan kita bergantung pada ubat.always kena bawak inhaler.latih paru-paru bergantung pada ubat.not good hokeh.

bila anak sakit ni kena banyak-banyak bersabar.bukan boleh sembuh cepat.biar perlahan, tapi selamat dan tak ada long term efek.


p/s : baru terfikir nak amik supplement appeton infant atau transfer factor...
p/s (update) : dah beli appeton infant.anak x berapa gemar sebab masam sikit.huhu.jerslin oil pun dah try pakai last week sebab aufa batuk kahak.alhamdulillah.this week dah stop.but it think bukan hanya sebab minyak itu saja, tapi ada jugak faktor lain yang membantu dalam proses penyembuhan tu.yang penting dan utama, dengan izin Allah.Alhamdulillah..

 

11 comments:

Anonymous said...

anak tqah twins pas adk baek skt abg lak tp yg kecian abg lbh truk batok dan kahak..demam pula dh 3ari makin panas lak 2..sis slaen dri ptua 2 da ptua laen x?

Anonymous said...

I have been surfing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours.

It's pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

Review my web blog; ezweddingplans.com

Anonymous said...

hello!,I really like your writing very so much! share we be
in contact more about your post on AOL? I need an expert on this house to unravel my
problem. May be that's you! Looking ahead to look you.

Stop by my site :: aydinayhan.nl

Anonymous said...

Outstanding quest there. What happened after? Take care!


Feel free to surf to my blog post; www.dallasgenealogy.net

Anonymous said...

I do not even know the way I finished up right here, however I
believed this post was once great. I do not recognize who you are however definitely you're going to a well-known blogger if you happen to aren't already.
Cheers!

My webpage; www.tatankanation.org

Anonymous said...

Superb site you have here but I was wanting to know if you
knew of any community forums that cover the same topics talked about here?
I'd really like to be a part of community where I can get responses from other experienced individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Appreciate it!

Also visit my homepage workouts for vertical leap

Anonymous said...

Superb, what a website it is! This web site provides helpful data to us, keep it up.



My blog: community.shalombaptistchapel.org

Anonymous said...

Hello, i feel that i noticed you visited my website so i came to go
back the desire?.I am attempting to in finding
things to improve my site!I suppose its ok to use a few of your concepts!
!

my web page; workouts to increase vertical

Anonymous said...

Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like
you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit,
but instead of that, this is excellent blog. A great read.
I'll certainly be back.

Have a look at my weblog ... Vertical Leap Workouts

ctee aton said...

Artikel yang menarik untuk di baca. Mohon share bersama di blog saya. Jemput singgah di www.esihat.com

Saya berminat exchange link dgn blog saudari. Jika berminat boleh emel saya di cteeaton@gmail.com

Zaza Zafran 귀여운 said...

Tq for good info